(Ζω) γραφικές παραστάσεις

Standard

Η στατιστική είναι πάνω από όλα χρήσιμη! Είναι παντού και για αυτό είναι ιδανική ώστε να κάνουμε τα μαθηματικά πιο διασκεδαστικά και αναγκαία 🙂 Πως όμως δημιουργείται η ανάγκη στα παιδιά να μάθουν στατιστική και πως η απεικόνιση των δεδομένων μπορεί να βγει μέσα από τα παιδιά; Αφορμές για συλλογή δεδομένων πολλές. Από μελέτη καιρικών φαινομένων μέχρι και ερωτηματολόγια για το οτιδήποτε. Στην μεγάλη αυτή γκάμα επιλογών σίγουρα κάποιο γεγονός θα αποτελέσει αφορμή για να γίνει η συλλογή δεδομένων. Το επόμενο θέμα που προκύπτει είναι τι κάνουμε τα δεδομένα αυτά. Πως μπορούν από γραμμές αριθμών να μεταμορφωθούν σε κάτι ζωντανό, οικείο, χρήσιμο που να μπορεί να «διαβάζεται» με ευκολία. Εξάλλου εμείς οι μεγάλοι για αυτό κάναμε τις γραφικές παραστάσεις και γενικά όλα τα γραφήματα. Δεν υπάρχει λόγος όμως να βιαζόμαστε να δείξουμε τον τρόπο των μεγάλων όταν οι σκέψεις των παιδιών έχουν ειλικρινά πολύ ζουμί.

Η τελευταία δράση τέτοιου τύπου είχε να κάνει με μια έρευνα για τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα. Δόθηκε στα παιδιά λοιπόν ένας πίνακας που είχε πάνω τη φυσική καταστροφή και τον αριθμό των γεγονότων. Η αποστολή των παιδιών ήταν η εξής. Να βρουν ένα τρόπο ώστε να μπορέσουν να αναπαραστήσουν με ζωγραφιές ή σχέδια ότι βλέπουν, ώστε αυτός που τα βλέπει να μπορεί να βγάλει τα ίδια συμπεράσματα όπως όταν διαβάζει τον πίνακα. Οι ιδέες πολλές και κάποιες από αυτές μας εισάγουν στο χώρο των αναλογιών με μεγάλη ευκολία.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Όταν όλα τα έργα πια μαζευτούν, μπορείς να ξεκινήσεις μια κουβέντα για το πιο εκφράζει καλύτερα τον πίνακα. Δε χρειάζεται να προδώσετε αμέσως τον τρόπο των μεγάλων να αναπαριστούν.  Περιμένετε και για άλλες αφορμές για δημιουργική σκέψη. Εμείς ακόμα κρατάμε το στόμα μας κλειστό 🙂

Advertisements

One response »

 1. Τελικά τα παιδιά είναι σοφά από μόνα τους!
  Είμαι σίγουρη ότι συμφωνείς και εσύ με αυτό.
  Το μόνο που χρειάζονται από εμάς είναι μια μέθοδο.
  Αν τους δώσουμε τη γνώση έτοιμη τους αφαιρούμε τη σοφία…

  Ελπίζω αυτά που σου έστειλα να τα δεις καλοπροαίρετα και όχι ως νουθεσίες και παρεμβάσεις στη δουλειά σας.

  Καλή εβδομάδα!

  Elina Zambounis
  Birth/Postpartum Doula,
  Maternity Consultant,
  Childbirth Educator,
  Birthlight Prenatal Yoga Instructor

  m: (+30) 6972089879
  e: elina.zambounis@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s