Το Συμβούλιο του Σχολείου

Standard

Πέρασαν ήδη 11 συμβούλια από τότε που ξεκίνησε για πρώτη φορά ο θεσμός αυτός στο σχολείο. Κάθε Παρασκευή στις 12:00, όλο το σχολείο μαζεύεται και συνεδριάζει για τα πάντα. Βγάζει κανόνες, οργανώνει ομάδες φροντίδας του σχολείου, αποφασίζει ποιες δραστηριότητες θέλει και καταργεί άλλες, ενώ λύνονται εκεί και όλες οι διαφωνίες μεταξύ μαθητών και δασκάλων. Σε αυτά τα συμβούλια συντονιστές είναι οι μαθητές και η ψήφος των δασκάλων έχει τόση αξία όση και ενός μαθητή της πρώτης. Μια ιδέα που ήρθε από το Summerhill και πάνω κάτω τη δουλέψαμε με τον ίδιο τρόπο.

11 συμβούλια μετά, η Παρασκευή έγινε απαραίτητη για τους μαθητές. Είναι η προσωπική τους ψυχοθεραπεία και η ευκαιρία να μιλήσουν. Στην αρχή τα μικρά της παρέας κοιτούσαν τριγύρω και αναρωτιόντουσαν τι κάνουν εκεί και σήκωναν το χέρι γιατί έβλεπαν και τους υπόλοιπους να το κάνουν. Τώρα πια στέκονται ισάξια σε όλους, ψηφίζουν ή εκφράζονται για κάτι που τους απασχολεί.

Σε αυτά τα συμβούλια το να παραδεχτείς το λάθος σου προκαλεί χειροκρότημα από όλους για το θάρρος που χρειάστηκε. Ενώ στην αρχή τα παιδιά μιλούσαν αόριστα για κάποιον που τους έκανε κάτι, αποφάσισαν πια πως πρέπει να αναφέρονται ονομαστικά για να του δώσουν και αυτού την ευκαιρία να μιλήσει. Έγινε μέσα τους πολύ κατανοητό ότι στο συμβούλιο δε πας για να δικαστείς, αλλά για να λύσεις ένα πρόβλημα που απασχολεί το σχολείο και φεύγοντας από το συμβούλιο δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση.

Στο συμβούλιο μπήκε μια φορά τιμωρία σε ένα μαθητή που δε μάζεψε σκουπίδια μαζί με την τάξη του. Στο επόμενο συμβούλιο, όλη η τάξη απολογήθηκε γιατί αντί να δείξουν κατανόηση και να του δώσουν χρόνο να καταλάβει το λάθος του τον τιμώρησαν. Σε εκείνο το συμβούλιο η τάξη μόνη της προσφέρθηκε να συμμετέχει και στην καθαριότητα των άλλων τμημάτων, γεγονός βέβαια που δεν ψηφίστηκε από το υπόλοιπο σχολείο.

Δε λέω αυτά τα συμβούλια εμάς τους δασκάλους μας τρέχουν 🙂 Πρέπει να σεβαστούμε κάθε παιδαγωγική απόφαση των μαθητών και να δούμε αν γίνεται να ικανοποιήσουμε αυτά που έχουν στο μυαλό τους. Ευτυχώς μας δίνουν χρόνο 🙂

Δε ξέρουμε τι άλλο θα μας προκύψει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αν αυτό το συμβούλιο γίνει τρόπος ζωής σε αυτά τα παιδιά, μπορεί μεγαλώνοντας, σε ένα πρόβλημα που θα προκύψει στα χωριά τους, να θυμηθούν τι έκαναν στο σχολείο. Οι μελλοντικοί αυτοί κάτοικοι του Αμαρίου θα ξέρουν να παραμερίζουν τα σύνορα των χωριών τους θα κάτσουν σε μια αίθουσα και σίγουρα θα βρουν την καλύτερη λύση.

Με αγάπη στα παιδιά μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s