Για το 2012 μεταθέτει το CERN την αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού»

Standard

Για το επόμενο έτος μετατίθεται η αναζήτηση του μποζονίου του Χιγκς, του λεγόμενου και «σωματιδίου του Θεού», καθώς τερματίστηκαν οι συγκρούσεις πρωτονίων του επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και θα αρχίσουν πάλι το Μάρτιο του 2012.

Σύμφωνα με το «Nature», οι φυσικοί του ερευνητικού κέντρου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το αργότερο έως το τέλος του 2012 τα πειράματα ATLAS και CMS θα έχουν πλέον συλλέξει αρκετά δεδομένα για να πουν με βεβαιότητα αν το σωματίδιο – φάντασμα όντως υπάρχει ή όχι. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στα στοιχεία που έχουν ήδη συλλεχθεί, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξεη ή όχι του σωματιδίου, ωστόσο, πρέπει να αναλυθούν εξονυχιστικά έως την αρχή του 2012 τα δεδομένα για να διαμορφώσουν καλύτερη άποψη.

 Οι ερευνητές διαθέτουν στοιχεία ότι το σωματίδιο υπάρχει και ότι έχει μάζα περίπου 120 γιγαηλεκτρονιοβόλτ. Ήδη τα πειράματα έχουν αποκλείσει ότι το «Χιγκς»  έχει μάζα μεταξύ 145 και 400 γιγαηλεκτρονιοβόλτ, ενώ από παλαιότερα -από τον προκάτοχο του επιταχυντή αδρονίων του CERN, τον μεγάλο επιταχυντή ηλεκτρονίων ποζιτρονίων- έχει αποκλειστεί ότι το σωματίδιο μπορεί να έχει μάζα κάτω από 114 γιγαηλεκτρονιοβόλτ. Οριστική απάντηση αναμένεται να δοθεί του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, ξεκίνησε η επανάληψη του πειράματος μέτρησης της ταχύτητας του νετρίνο, για να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί η ανακοίνωση των Ευρωπαίων επιστημόνων του πειράματος OPERA, στις 23 Σεπτεμβρίου, ότι το συγκεκριμένο σωματίδιο ταξιδεύει οριακά ταχύτερα από το φως, κάτι που αν επαληθευτεί θα ανατρέψει τη Θεωρία της Σχετικότητας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s