«Ιπτάμενο χαλί» (!) κατασκεύασε φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον

Standard

Μία εφεύρεση βγαλμένη από τα παραμύθια της Ανατολής παρουσίασε ένας μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου του Πρίνστον. Ο Noah Jafferis κατασκεύασε ένα «μαγικό χαλί», ένα χαλί 10 εκατοστών, από πλαστικό, το οποίο μπορεί να «πετάξει» χάρη σε κύματα ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν μικρές κινήσεις, αναγκάζοντας θύλακες αέρα να το ωθούν.

Η πρωτότυπη κατασκευή κινείται με ταχύτητα ενός εκατοστού το δευτερόλεπτο, ωστόσο με ορισμένες βελτιώσεις η ταχύτητα θα μπορούσε να αυξηθεί σε ένα μέτρο το δευτερόλεπτο.

«Το σχέδιο κατά διαστήματα μου φαινόταν παράτολμο», δηλώνει ο καθηγητής James Sturm, που ηγείται της ερευνητικής ομάδας του Jafferis. «Αυτό που ήταν δύσκολο, ήταν να ελεγχθεί η συμπεριφορά του χαλιού, καθώς σε υψηλές συχνότητες παραμορφώνεται», τονίζει ο Sturm και προσθέτει πως «αν δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την κάμψη του χαλιού, τότε δεν θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε με το σωστή ένταση ρεύματος, ώστε να επιτευχθεί η ώθηση».

Σημειώνεται πως στην εργασία του ο Noah Jafferis χρησιμοποιεί με μεγάλη προσοχή τη λέξη «πετάει»,  την οποία χρησιμοποιεί πάντα με εισαγωγικά, καθώς η εφεύρεσή του μοιάζει περισσότερο με ένα hovercraft παρά με αεροπλάνο. «Πρέπει να βρίσκεται κοντά στο έδαφος, καθώς ο αέρας παγιδεύεται ανάμεσα στο χαλί και το έδαφος», σημειώνει ο Jafferis. «Καθώς τα κύματα αέρα κινούνται κατά μήκος του χαλιού, αυτό λειτουργεί σαν αντλία που σπρώχνει τον αέρα προς τα πίσω. Αυτή είναι η πηγή της ώθησής του», προσθέτει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s