Ψηφιακή αναπαράσταση της αρχαιότερης βυθισμένης πόλης

Standard

Την πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη πόλη, που βρίσκεται από την αρχαιότητα βυθισμένη στη θάλασσα, αποτελεί το Παυλοπέτρι. Αρχαιολόγοι ειδικευμένοι στις υποθαλάσσιες μελέτες από το πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας, πραγματοποίησαν πρόσφατα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή λεπτομερή χαρτογράφηση και τρισδιάστατη απεικόνιση του Παυλοπέτρι, έως τη βύθισή του πριν από μία χιλιετία.Η αναπαράσταση της συγκεκριμένης πόλης, που βρισκόταν στα νοτιοανατολικά παράλια της Πελοποννήσου και γνώρισε την ακμή της πριν από 4.000 χρόνια, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής κατά την εποχή του χαλκού. Η ψηφιακή μακέτα απεικονίζει έναν άρτια κατασκευασμένο οικισμό, με πέτρινα σπίτια και μεγάλους κήπους, ευρύχωρα δημόσια κτίρια, καλοφτιαγμένους δρόμους και προσεγμένο σύστημα ύδρευσης.

 Η οικονομική άνθηση του Παυλοπέτρι βασίστηκε κυρίως στο θαλάσσιο εμπόριο. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο σημείο της θάλασσας όπου βυθίστηκε η πόλη, έχουν βρεθεί ως σήμερα εκατοντάδες αγγεία, γνωστά ως «πίθοι», που, λόγω του μικρού μεγέθους τους και της εύκολης φόρτωσής τους στα πλοία, χρησιμοποιούνταν συχνά για τη μεταφορά προς πώληση προϊόντων, όπως λάδι, κρασί, σιτηρά, βαφές, αρώματα κτλ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου», δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ.

«Τα ευρήματα χρονολογούνται από το 2800 έως το 1200 π.Χ, πολύ πριν την Κλασσική εποχή του ελληνικού πολιτισμού». Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρχαία πόλη που έχει έκταση 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων βυθίσθηκε περίπου στα 1000 π.Χ.

Αν και ανακαλύφθηκε από βρετανό ωκεανογράφο πριν 40 χρόνια, μόλις τώρα οι επιστήμονες, με την βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας, κατάφεραν να καταγράψουν τα ερείπια στον βυθό.

Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Βρήκαν μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.

«Βρήκαμε κεραμικά που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή. Αυτό δείχνει ότι η πόλη υπήρχε εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια. 1200 χρόνια παλαιότερα από ότι αρχικά πιστεύαμε», δήλωσε ο Χέντερσον.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότιυποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s