Κάλεσμα για συμμετοχή στο δίκτυο των σχολείων των ορέων

Standard

Αγαπητοί συνάδελφοι,

το δημοτικό σχολείο Φουρφουρά σας προσκαλέι να συμμετάσχετε στο πρώτο Δίκτυο Ορεινών Σχολείων.  Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η ένταξη των δημοτικών στην κοινωνία του χωριού ως δραστήρια μέλη που αλληλεπιδρούν με τους κατοίκους του τόπου τους, μαθαίνοντας ΑΠΟ αυτούς και προσφέροντας ΣΕ αυτούς.

Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν, θα ασχοληθούν με θέματα που αφορούν την ανάδειξη των μνημείων και του φυσικού πλούτου του τόπου τους, την παράδοση στις τέχνες και στα διάφορα επαγγέλματα καθώς επίσης και τη γνώση επαγγελμάτων της κοινωνίας του σήμερα. Κάτοικοι του χωριού θα πάρουν το ρόλο του δασκάλου για τα παιδιά και θα τους διδάξουν τέχνες , φυσιογνωσία και σύγχρονα επαγγέλματα, μέσα από επισκέψεις στο χώρο εργασίας τους ή από επίσκεψη του «βιωματικού επαγγελματία» στο σχολείο.

Στη συνέχεια οι μαθητές θα ανταποδώσουν τη γνώση που τους παραχωρήθηκε, στο χωριό τους. Αυτό θα γίνει μέσα από εθελοντικές εργασίες, παρουσιάσεις θεατρικών κ.α. στη πλατεία του χωριού, συμμετοχή στα συσσίτια της εκκλησίας και άλλων δραστηριοτήτων που αρμόζουν καλύτερα στον εκάστοτε τόπο.

Τα σχολεία θα συνδέονται μεταξύ τους μέσα από μια κεντρική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί όπου θα αναρτώνται και οι δράσεις τους. Τα τμήματα που θα εργάζονται θα επικοινωνούν σε διαστήματα που θα καθορίζονται από τους εκπαιδευτικούς μέσω skype ή αντίστοιχων λογισμικών. Σε ιδανικές συνθήκες προτείνονται επισκέψεις σχολέιων σε άλλα. Στο τέλος της χρονιάς θα επιλεγεί ένας τόπος για να μαζευτούμε, να παρουσιάσουμε το υλικό μας, να πουλήσουμε τα προϊόντα μας (αν έχουμε μπει σε διαδικασία παραγωγής κάποιων) και να γιορτάσουμε όλοι μαζί.

Τα κέρδη από την δράση αυτή είναι πολλά και ξεφεύγουν από τους καθαρά εκπαιδευτικούς στόχους. Θέλουμε να μιλούμε πλέον για μια κοινωνία του μέλλοντος με ανοιχτούς ορίζοντες, ενότητα και σύμπνοια. Για μελλοντικούς κατοίκους των ορεινών περιοχών με γνώσεις και αντίληψη, που σέβονται και εκτιμούν τον τόπο και τις παραδόσεις κάθε τόπου.

Για ερωτήσεις πάνω στο πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχών σχολe;iων ή ανεξάρτητων τμημάτων, στείλτε email στο dimfourf@gmail.com

Με εκτίμηση, Άγγελος Πατσιάς

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s