Το πείραμα με τις 5 μαϊμούδες

Standard

Στη δεκαετία του 60 ο Χάρι Χάρλοου έκανε ένα πείραμα για να μελετήσει την συμπεριφορά του όχλου. Έκλεισε 5 μαϊμούδες σε ένα κλουβί, στου οποίου του ταβάνι κρέμονταν μπανάνες. Μια σκάλα κάτω από αυτές, ήταν ο τρόπος που τα ζώα μπορούσαν να τις φτάσουν. Όταν η πρώτη ανέβηκε τη σκάλα για να πάρει τις μπανάνες ο Χάρλοου έβρεξε με παγωμένο νερό τις υπόλοιπες από κάτω! Το ίδιο έγινε και όταν μια ακόμα μαϊμού πήγε να πάρει το φαγητό. Ο επιστήμονας κατέβρεξε ξανά τα υπόλοιπα ζώα με κρύο νερό. Όταν και η τρίτη μαϊμού πήγε να πάρει το φαγητό, οι άλλες ξέροντας τι τις περιμένει, την έπιασαν και την ξυλοφόρτωσαν. Το ίδιο έγινε και με την επόμενη.

Τώρα ο Χάρλοου σκέφτηκε να αλλάξει μια παλιά μαϊμού με μια καινούργια. Η νέα, μη ξέροντας τι γίνεται όταν πας να πάρεις το φαγητό, δοκίμασε την τύχη της. Οι παλιές όμως την πιάσαν και την έδειραν. Στη συνέχεια άλλαξε και άλλη μια παλιά μαϊμού με μια καινούργια. Όταν πάλι η νεοφερμένη δοκίθμασε να πιάσει το φαγητό, τις έφαγε για τα καλά. Τελικά όλες οι παλιές μαϊμούδες αντικαταστάθηκαν με νέες και κάθε φορά που μια πήγαινε να πάρει την μπανάνα έτρωγε ξύλο. Όχι γιατί ήξεραν ότι θα τις καταβρέξουν με νερό, καθώς αυτές δε έζησαν ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά γιατί όταν αυτές προσπάθησαν να φάνε, οι άλλες τις δείρανε.

Κάπως έτσι δε λειτουργεί και ο άνθρωπος. Αντιδρά σε ερεθίσματα χωρίς να το καλοσκεφτεί. Μόνο και μόνο γιατί το έχουν κάνει και άλλοι. Ποιος δε θυμάται και τους ΑΜΑΝ και συγκεκριμένα το βιντέακι με τον Θεσσαλονικιό που σπάει ένα αυτοκίνητο γιατί έχει αθηναϊκές πινακίδες. Και όταν τον ρωτάει ο δημοσιογράφος γιατί το σπάς, απάντα! «Αφού το λένε όλοι! Ο Μπάμπης ο Σουγιάς ο Μήτσος ο Πεταλούδας και άλλα τέτοια 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s